Xss açığı kapatma / fixleme

Web Güvenlik Açıkları'nın paylaşıldığı bölüm.
Cevapla
ArgonNoyan
Onbaşı
Onbaşı
Mesajlar: 9
Kayıt: 14 Tem 2020, 00:34
Been thanked: 6 time

Xss açığı kapatma / fixleme

Mesaj gönderen ArgonNoyan »

XSS Kullanicinin girdi saglayacagi sayfalarda kullanici tarafindan girdiye script’ler gömülerek yapilan saldirilardir. Bu bazen direkt kullanicinin (lamer) kendisi tarafindan ya da onu baska bir isteye yönlendirmek isteyen bir lamer tarafindan yapiliyor olabilir.


“Genelde cross site scripting açiklari saldirganin sistemi deneme-yanilma yaparak bulmasi ile ortaya çikar. Açigin bulunmasi ile saldirgan baska bir domainden açigin bulundugu domain ve sayfanin bilgilerini session bilgilerini ve diger obje degerlerini çalmasina olagan saglar.

"Cross-site scripting (XSS) güvenlik açiklari e-posta listelerinde en çok rastlanan güvenlik açiklari arasinda yer almaktadir. Bunun baslica nedeni ise bu açiga bir çok web uygulamasinda rastlanmasi ve ücretsiz güvenlik açigi tarama yazilimlari ile kolayca kesfedilmesidir..."

Çözüm:


Aslinda çözüm yazilan kodlamanin düzeltilmesindedir.

Programin kullanicidan aldigi girdiler her zaman kontrolden geçirilmelidir. Bu ayni zamanda "Sql injection" "Buffer Overflow" gibi saldirilari da engelleyecektir.


Eger belirli bir tür veri (numerik alfanümerik) bekleniyorsa ve belirli bir boyutta ( 8 karakter maksimum 20 karakter gibi) olmasi bekleniyorsa girilen verinin bu sartlara uydugunun saglanmasi gerekmektedir. Girdilerden ****karakter’ler mutlaka filtrelenmelidir. Bu birçok saldiriyi engelleyecektir. Örnegin ...
< > " ’ % ; ) ( & + -

karakterleri kullanici girdisinden temizlenmelidir. Aslinda ne tür verinin beklendigi belirtildigi durumlarda bu tür filtreleme de otomatikman gerçeklesecektir.Bu tür karakterlerin gerektigi ortamlarda girilen verinin encode edilmesi gerekebilir.Bu önlemler birçok XSS saldirisini engelleyecektir.Web üzerinden yazilim gelistirenlerin Cert’in referansinda yazili olanlara dikkat etmesi ve kodlamalarinda dökümanda belirtilen kurallara uymasi gerekmektedir.

Agda kurulacak bir sistemle bu saldirilarin engellenmesinin saglanmasi ise ancak sunuculari bir "proxy" veya IPS arkasina koyup her türlü data verisinin kontrolü ve düzeltilmesi ile saglanabilir. Bu süreçte ise idari ve teknik çesitli problemler yasanabilecektir.


En etkin yol dökümanda belirtildigi üzere sunuculardaki kodun tekrar elden geçirilmesidir. Eger kodu yazan ortaliklarda gözükmüyorsa ya o kod kaldirilmali ya da ag tabanli bir çözüme gidilmelidir.

Cevapla